Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μερικά για το αριστούργημα που λέγεται Παρθενώνας

Μερικά για το αριστούργημα που λέγεται Παρθενώνας
1)Κατάπληξη προκαλεί ακόμα και σήμερα η ταχύτητα εκτέλεσης του έργου. οχτώ-εννέα χρόνια. Πως; (Ο αρχιτέκτονας Μανόλης Κορρές στο βιβλίο του Από το Λατομείο στον Παρθενώνα (εκδόσεις Μέλισσα) ισχυρίζεται ότι σήμερα, με την υπάρχουσα τεχνολογία, θα ήταν αδύνατο να χτιστεί ο Παρθενώνας στα οχτώ-εννέα μόνο χρόνια που τον έχτισαν οι αρχαίοι.)


2. Ένα από τα μυστικά της κατασκευής ήταν η μεταλλουργία των λιθοξοϊκών εργαλείων και η απίστευτη επιδεξιότητα των αρχαίων λιθοξόων. Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα μάρμαρα, φαίνεται ότι τα εργαλεία τους ήταν πολύ ανώτερα από τα σημερινά. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή είχαν καταλήξει σε κάποιες αξεπέραστες μεταλλουργικές συνταγές, μετά από πολύ αυστηρή πειραματική έρευνα. Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα μάρμαρα, φαίνεται ότι τα εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν πολύ ανώτερα από τα σημερινά.

3.Είναι ο μόνος ναός που χτίστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Γιατί; Δεν πήραν της Πάρου που είναι λευκό άλλα από την Πεντέλη. Το μάρμαρο της Πεντέλης εκτός των άλλων περιέχει και πολύ σίδερο. Ίσως αυτό να δημιουργεί τα παράξενα που συμβαίνουν στην Πεντέλη . Θα γράψω αν μου δοθεί η ευκαιρία για τα μυστηρίου της Πεντέλης ή του Βριλισιου Όρος όπως το λέγανε και γιατί;
4.Στο σχέδιο του Παρθενώνα δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή αλλά παντού συναντάμε απαλές καμπύλες.
5.Το κέντρο του Παρθενώνα ισαπέχει από το Θησείο, την Πνύκα, το Μνημείο του Φιλοπάππου, και το κέντρο του ναού του Ολυμπίου Διός τα οποία βρίσκονται σε κορυφές κανονικού οκταγώνου. :eek:
6.Η αντισεισμική κατασκευή του Παρθενώνα που του επέτρεψε να αντέξει πλήθος σεισμών από την κατασκευή του μέχρι σήμερα.(και στο 2005 ακόμη πέφτουν κτήρια) Ο τρόπος που είναι ενωμένα τα τμήματά του με λιωμένο μολύβι στις κατάλληλα διαμορφωμένες ενώσεις των μαρμάρων. Παρθενώνα έχουν φτιάξει και στη πόλη Marathon των ΗΠΑ άλλα συνεχεία θέλει επισκευή. Κάτω ο Παρθενώνας αντιγραφο στην Αμερική .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου